woensdag 28 januari 2015

Le pistolet


























Moest ge nu toevallig in Brussel zijn en moest ge nu toevallig ongelooflijk veel goesting hebben in ne goeie pistolet dan kan ik u iets goed aanraden se 'Pistolet original aan de Zavel'. Leuke inrichting, veel keus aan beleg en de zekerheid dat ge in één van de hotspots van Brussel aan het eten zijt. (als ge al de recensies die aan de muur hangen moogt geloven :-))
Als ge u afvraagt waarom je hier nu geen 'ik-ben-net-een-megalekkere-pistolet-aan-het-verorberen' foto ziet, dan is de uitleg zo eenvoudig als 'waarom-vallen-batterijen-altijd-plat-als-ze-dat-niet-moeten-doen'. Maar desalnietemin: het zijn daar wreed lekkere pistolets :-)

zondag 25 januari 2015

Over stoofpotjes en volle tafels






Koude winteravonden vragen gewoon om stoofpotjes en een gezellig volle tafel, zelf Mega Mindy, een piratenprinses en superman waren van de partij. Al is die volle tafel natuurlijk niet echt seizoensgebonden te noemen :-), in de herfst, lente en zomer zit mijn tafel even vol :-). Het stoofpotje daarentegen is het des te meer. Ik vond dit recept in mijn favoriete kookboek van het moment thursday dinners en het bestaat uit krielpatatjes, kippenbouten, paprika's. Alles in een kookpot en stoven maar.  Het is een ietwat aparte combinatie maar de mix van smaken is goddelijk.

Mijn ingrediënten liet ik deze week leveren via de nieuwe service Combo genaamd. Een nieuwe dienst van Bpost die al al je boodschappen bundelt en komt leveren op een afgesproken uur (tussen 18uur en 20 uur). Je betaalt maar één levering ook al bestel je in 5 verschillende winkels. Ik kreeg de kans om deze dienst te testen en was aangenaam verrast van het aanbod van in de deelnemende winkels. Buiten de Carrefour en de Cora heb je een uitgebreide viswinkel, kwaliteitsslager, biowinkel, bakker. Dit zijn winkels waar ik normaalgezien voor 'omrij'. Nu zou ik liegen als wij dagelijks de lat zo hoog leggen maar ik zie in deze dienst zeker potentieel voor het volgende feest dat ik organiseer. Vanuit mijn luie zetel topingrediënten kiezen en geen stress meer op zaterdagmorgen om nog naar die ene speciaalzaak te moeten rijden voor vis en naar die andere speciaalzaak voor lekker brood. Want meestal bevinden deze winkels zich net in het midden van de stad en ben je meer tijd en parkeergeld kwijt dan je had ingeschat (en dan heb ik het nog niet gehad over het gesleur met 'den drank'). Met andere woorden een stressloze start van je feest.  Het enige wat ik nog mis is mijn favoriete taartenwinkel in hun deelnemende winkels.:-).

Hieronder alvast het toprecept uit thursday dinners:

Gebraden kip met honing - sambalsausje

Voor de kip:
6 kippenbouten
olijfolie
24 krielaardappeltjes
6 zoete paprika's

Voor het sambalsausje:
6 teentjes knoflook
4 el honing
4 tl milde sambal oelek
4 tl paprikapoeder
4 druppels worchestersaus
sap van 1/2 citroen
150 ml water
peper en zout

Kip:
Verwarm de oven voor op 150 graden
Bekleed een braadslee met bakpapier leg de kippenbouten erop en besprenkel royaal met olie
Kruid met peper en zout, dek de braadslee af met aluminiumfolie en plaats gedurende 90 minuten in de over.
Draai de kip af en toe eens om

Saus:
Plet de look en meng ze met al de overige ingrediënten van de saus

Afwerking:
Haal de schaal uit de oven doe er de krielpatatjes, de gesneden parika bij en overgiet met de saus.
Meng alles door elkaar en plaats zonder aluminiumfolie terug in de oven.
Verhoog de temperatuur tot 190 graden en bak nog eens 45 minuten tot de patatjes gaar.
Bedruip de kip om het kwartier met de saus.

Smakelijk

donderdag 22 januari 2015

Over belonen en straffen






Goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren....zo simpel is het als je al de opvoedingsboeken mag geloven. Al blijkt dat in theorie een stuk simpeler dan in de praktijk. Wij hebben hier namelijk heel ons beloningsysteem op de schop gedaan want we waren een beetje vastgeroest geraakt.

Wat bleek namelijk: wij beloonden onze kinderen als ze flink waren geweest en dat ging heel breed, van meehelpen in het huishouden zonder zagen tot flink opruimen en geen ruzie maken. Met andere woorden er was nogal wat interpretatie mogelijk en er werd duchtig onderhandeld over wanneer de kinderen vonden dat ze een beloning kregen. En dan kreeg je van die scheve situaties waar de kinderen elkaar letterlijk de kop insloegen maar daarna de tafel hadden gedekt op de dag dat ze niet van dienst waren en dan vroegen of ze een sticker kregen. 

Wij merkten ook dat elke kind een ander werkpuntje had. Afhankelijk van karakter en leeftijd was het één welbepaald gedrag dat steeds weer naar voor kwam als werkpuntje en waar de broer en de zus dan weer helemaal geen last van had. Dus de conclusie was snel getrokken. Ons beloningsysteem doelgerichter en specifieker maken. 

We zijn dan met iedereen rond tafel gaan zitten en iedereen kreeg één goed voornemen, die ze moeten waarmaken. Voor Fee is dat bijvoorbeeld zonder zagen gaan slapen en het slaapritueel niet nodeloos trekken, voor Lukas is dat bijvoorbeeld zijn zussen niet uitdagen en plagen en voor Kato is dat dan weer niet 'ontploffen' als ze boos wordt, maar rustig zeggen waarom ze kwaad is. Zo heeft iedereen zijn specifiek puntje, dat voor hun echt een uitdaging is om vol te houden. Elke dag die voorbij gaat waarin ze hun goede voornemen hebben waargemaakt krijgen ze een sticker. Na 30 stickers krijgen ze dan een zelfgekozen en op voorhand afgesproken beloning. Ook hier merkten we dat als de kinderen mee de beloning mogen kiezen ze een stuk gemotiveerder zijn. Voorbeelden van beloningen bij ons zijn voor 10 euro spulletjes kiezen in de Hema of een boekenbon. 

En ik moet zeggen tot nu toe loopt het nog allemaal super. Al vonden we ook dat we nog iets misten als de kinderen samen flink waren geweest. Want zo af en toe komt die roze wolk voorbij en zijn er ochtenden die supervlot verlopen zonder enige discussie of heel af en toe ook een avond. En ik moet eerlijk bekennen, als die roze wolk voorbij komt dan is dat zo geweldig fantastisch dat ik vond dat we niet anders konden om dat ook te belonen. Hiervoor hebben we dan het klassieke knikkersysteem in leven geroepen. Elke ochtend of avond die rustig en zonder enige vorm van discussie of ruzie verloopt krijgen ze een knikker in de pot (ik zeg altijd dat ze een knikker krijgen als mijn batterijen niet plat zijn als de ochtend of avond voorbij is :-)). Wanneer de pot dan vol is gaan we allemaal samen een dagje gaan zwemmen in een zwemparadijs. En aangezien noch mama- noch papavanvijf graag gaan zwemmen is dit voor onze kinderen een ongelooflijke beloning. Maar zo'n collectieve uitdaging is natuurlijk wel een heel stuk moeilijker...dus dat gaan zwemmen zal toch nog niet voor direct zijn (oefff :-)) 

zondag 18 januari 2015

DIY regenwormkabel




Waarschijnlijk herkennen jullie allemaal de 'kabelfrustratie'. Net op het moment dat je pc/tablet/gsm aangeeft dat hij bijna gaat uitvallen moet je vlug vlug op zoek naar de juiste kabel....en in het land van de zwarte kabels zijn zo goed als alle kabels....zwart. (Ok de apple adepten buiten beschouwing gelaten :-)) en dan begint de race tegen de tijd om de juiste kabel te zoeken voordat je pc/tablet/gsm het heeft begeven. Deze frustratie kwam hier ten huize mama van vijf net iets te vaak voor dat het tijd werd om een oplossing te vinden. En dan brengt pinterest de verlossing...men neme een zwarte kabel, men neme wat maskingtape in verschillende kleuren, men beginne te plakken en klaar is kees. Mission accomplished: je herkent je kabel al van ver en niemand loopt weg met jou lader. I like!

Ps: wel een tip: neem de stukjes masking tape groot genoeg en overplak een stukje anders komt de masking tape vlug los

donderdag 15 januari 2015

Snelle verjaardagstraktatie


Hoe hard ik ook tracht om aan alles op tijd te denken, toch sta ik geregeld voor voldongen feiten...zoals vandaag, als Lola plots tijdens het koken in volle avondspits vraagt wat ze morgen voor haar verjaardag mag meenemen om te trakteren in de klas...En dan sta je daar....helemaal uit het oog verloren en naarstig aan het denken hoe je je kan redden, want je dochter moeten ontgoochelen is niet direct een sterk plan. Wat heb ik in godsnaam in dertigvoud in huis?  En dan zie je plots die pakken stroopwafels in de kast en zie je satéstokjes en plots valt alles in de plooi en voordat je het weet heb je eetbare toverstafjes en een fiere, gelukkige dochter :-)

dinsdag 13 januari 2015

Beelden van een groot gezin





De donkerste maand van het jaar...het blijft een hele uitdaging om tijdens deze periode mooie foto's te trekken. Als je in het donker naar je werk vertrekt en in het donker terug thuis komt is het zoeken naar dat streepje zon. Dus bij deze een winterse look op ons gezin met onder andere sjaals en mutsen, verhaaltjes lezen, ons goede voornemensbord en de verjaardagsfeestjes.

Ps: we houden vol! :-)

zondag 11 januari 2015

Er is er eentje jarig

Vier jaar geleden maakte mijn lieve kleine, ondeugende en opgewekte Fee ons gezin compleet en maakte ze van mij een mama van vijf. Een rol die mij de ene dag beter afgaat dan de andere :-) maar die ik van mijn leven nooit meer afgeef. Dus bij deze; lieve, lieve schat, dikke, dikke proficiat!

vrijdag 9 januari 2015

Logeeradresje in Parijs









Zoals beloofd volgen hier de foto's van ons logeeradresje in Parijs van vorige maand. Een superleuk huisje met 7 slaapplekken met (gratis!) parking voor de deur en op 10 minuutjes stappen van de metro. We vonden dit inspirerend adresje via de site air bnb. Volgens ons het ideale concept om met kinderen op citytrip te gaan. Volledige vrijheid, meer ruimte en je krijgt er echt het local-gevoel. En voor de prijs die we betaalden zouden we zelf geen huisje voor ons gezin in een bungalowpark hebben kunnen boeken.  Een aanrader!

dinsdag 6 januari 2015

Drie koningentaart, the easy one






6 januari...het feest van de drie koningen. De ideale afsluiter van de feestdagen als je het mij vraagt. En ok, we hebben het op zondag 4 januari gevierd, want tijdens de week is het net iets teveel gevraagd om taarten te bakken. Alhoewel het recept dat ik hier ga delen, een variatie op het recept van Eric Lanlard, weer zo zalig easy en lekker is dat dat bakken in de week misschien wel nog gelukt zou zijn :-). Zeker als je net als ik, geen perfectie nastreeft. Lang leve de lekker uitgelopen taarten :-)

Hier komt het:

125 g rietsuiker
125 g gemalen amandelen
125 g zachte boter
3 eieren
2 rollen bladerdeeg
1 theelepel rum


1. Mix de suiker en de gemalen amandelen, voeg de zachte boter toe.
2. Klop er de eieren één voor één onder en zorg dat het een homogeen deeg wordt.
3. Voeg de rum toe en de boon
4. Maak figuren in tweevoud in het bladerdeeg. Leg op één van de bladerdeegkanten een hoopje amandelmix in het midden en leg het tweede stuk bladerdeeg erop.
5. Druk de zijkanten goed toe. (Had ik dus niet voldoende gedaan :-))
6. Bestrijk de buitenkant met het geel van een ei.
7. Zet 25 minuutjes in de oven op 180 graden.
8. Je kan nog versieren met gemalen amandelschilfers

Voor de presentatie van de kroontjes heb ik gebruikt gemaakt van de stolpen van Gwentibold. Ik mag trouwens een korting van 10 % geven met de code mamavanvijfkoningen voor haar leuk, creatief webshopje.


zaterdag 3 januari 2015

Mijn goede voornemens voor 2015



En als dat niet lukt dan heb ik er nog andere voornemens op mijn lijstje staan. Al is meer dan de helft wel gerecycleerd van vorig jaar ;-)

- Elke week mijn kilometerkes gaan lopen, en mij niet laten tegenhouden door een beetje regen.
- Minder suiker eten.
- Meer water drinken
- Meer biologische producten kopen en naar de markt gaan.
- Bewuster consumeren, en in het bijzonder minder kledij kopen uit goedkope ketens.
- Plan ouder worden.

Best heavy denk ik dan als ik ze overloop. Vooral omdat ik op dit eigenste moment koekjes aan het eten ben (aaargh!!!). Maar ok, als ik ze allemaal echt zou kunnen uitvoeren was ik ook een halve heilige, en dat is ook helemaal niet de bedoeling :-)
In ieder geval ze staan er nu zwart op wit en eind van dit jaar ben ik mezelf een evaluatie verplicht. Ik hou jullie op de hoogte!

Al ben ik ook wel benieuwd naar jullie voornemens. Kwestie om nog wat inspiratie op te doen :-)


donderdag 1 januari 2015

3,2,1 happy new year !!!







En net zoals vorig jaar laat ik jullie even meegenieten van ons heerlijk ongedwongen eindejaarsetentje. Fijn gezelschap, lekker eten en een gezellige tafel. Meer moet dat niet zijn. Inspiratie voor de gerechten haalden we onder andere uit Thursday Dinners, mijn laatst recente kookboek. Maar het hoogtepunt was toch de buiten barbecue (of moet ik zeggen vuurkorf?) met lekker mosseltjes. Heerlijk gewoon. Het was zelf zo relaxt dat ik bijna vergat dat het oudejaarsavond was. Gelukkig waren er genoeg mensen bij mij in de buurt die er wel met hun gedachten bij waren :-)

Ps: en voor de aandachtige lezers: de kinderen hadden voordat wij aan tafel gingen hun buikje rond gegeten met pannenkoeken :-)